Stöd istället för straff åt djurhållare med problem

1:43 min

Strängare lagstiftning och hårdare kontroller är inte vägen att gå för att komma till rätta med vanvård av djur, tycker Helene Andersson på LRF Halland.

Igår berättade P4 Halland om att länsstyrelsen gör en åtalsanmälan mot en kvinna i 70-årsåldern i Varberg. Kvinnan fick djurförbud för över ett år sedan men vid en ny kontroll i juni visade det sig att kvinnan hade tre katter och flera döda djur på gården.

Men enligt Helene Andersson, regionchef för LRF Halland, är lösningen för att komma till rätta med vanvård av djur, inte strängare lagstiftning eller hårdare kontroller. Istället handlar det om att hjälpa de människor som inte klarar av att ta hand om sina djur.

– Oftast är de inte medvetna om att man gör illa mot djuren utan man tappar sin förmåga att orka med. Det finns olika anledningar, men oftast är det ohälsa. Det är något som tillstöter som gör att man tappar kollen på det, säger Helene Andersson, regionchef för LRF Halland.

– Då känner jag att det kanske inte är mer lagstiftning, hårdare straff och så som hjälper. Det kanske är annat, det kanske är vård och omsorg.

Varje år gör länsstyrelsen i Halland omkring 600 inspektioner på plats hos olika djurhållare i länet. Ungefär 50 stycken varje år leder till nån typ av föreläggande. Förra året fick 4 personer djurförbud i länet.

När det gäller lantbruksdjur samarbetar Länsstyrelsen med LRF och deras Omsorgsgrupper, som ger stöd åt djurhållare som har problem.

– Det kan vara att grannar säger att det är något som inte stämmer där, djuren har inte kommit ut på våren exempelvis, eller vi har inte sett till någon. Då kontaktar vi personen och ser om vi kan hjälpas åt att hitta en lösning.

– Vi är överens om med Länsstyrelsen om att när det kommer så långt att det bli omhändertagande av djur och djurförbud så har vi misslyckats tillsammans. Vi ska se till att djuren har det bra innan och att människorna har det bra innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista