Foto: Fredrik Persson / TT
Foto: Fredrik Persson / TT

Segt mobilt internet kan bero på surfande turister

"Mest surfar man i Kungsbacka"
1:09 min

Turister som vill surfa på mobilen gör att nätleverantörerna måste öka kapaciteten i nätet. Telia förstärker sitt befintliga nät i Halland medan Telenor och Tele2 bygger ut.

– När vi vet att det kommer väldigt mycket folk på samma plats vid samma tillfälle, då kan vi förstärka och det gör vi på en del orter i Halland under sommaren, säger Irene Krohn som är presschef hos Telia.

När många människor vill surfa med smarta telefoner samtidigt, kan surfandet blir segt. Därför bygger nu Tele2 och Telenor ut sitt gemensamma 4g-nät i Halland. Men det är inte helt lätt att få bygglov i tätbefolkade områden.

– Vi måste komma nära med våra basstationer, vi pratar 100-talet meter för att få en bra kapacitet och det har varit lite problematiskt i Halland,  säger Patrik Nilsson, nätexpert hos Telenor.

Nätleverantörernas utbyggnad av 4g-nätet handlar inte bara om att möta turisternas behov utan också det ökande surfandet i hela länet, särskilt på vissa orter.

– Mest surfar man faktiskt i Kungsbacka, men tittar man på var det har ökat mest så är det i Laholm, säger Patrik Nilsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".