Våtmarker ska rena bort läkemedlet

1:31 min

Vi kissar ut och spolar ner mängder med mediciner i våra toaletter varje dag. Det gör att läkemedelshalten i vårt avloppsvatten ökar snabbt. Men nu ska Halmstadforskare försöka lösa det här.

I slutet av sommaren inleds det nya reningsexperimentet. Och det gäller att härma naturen, enligt Per-Magnus Ehde som är forskningsingenjör vid Halmstad Högskola och en av de ansvariga forskarna.

– Det kommer ju ut mer och mer läkemedel ut i naturen och det ställer till skada på organismer som fiskar till exempel. Så det är väldigt viktigt att ta bort läkemedelsresterna för att inte skada miljön, säger han.

Vanliga reningsverk kan i dag bara delvis rena bort läkemedelsresterna. Och även om halterna än så länge inte utgör någon direkt fara för människor, så kan de alltså ställa till det i naturen. Ett relaterad problem är hur rester av antibiotika kan bilda antibiotikaresistenta bakterier ute i vattnet. Så forskare har tittat på hur naturen själv löser det här problemet. Och svaret verkar vara våtmarker.

– Om man har en våtmark så finns det väldigt många fler sorters organismer som kan fungera på många olika sätt för att ta bort läkemedel, säger Per-Magnus Ehde.

Små organismer fäster sig på växter under vattenytan och bildar en så kallad biofilm. Och organismerna har en förmåga att omvandla många farliga ämnen, till mindre farliga. Växterna i sig kan också bryta ner läkemedelssubstanser och dessutom kan själva solen, UV-ljuset, hjälpa till att bryta ner läkemedel.

Nu ska forskarna ta reda på precis hur effektivt det är och vilken typ av våtmarker som fungerar bäst, genom att låta förorenat vatten rinna genom en kontrollerad våtmarksanläggning med olika växtlighet. Testerna ska utföras mellan augusti och oktober.

Och Per-Magnus Ehde tror att forskningen kan leda till att vi för första gången lyckas vända trenden med läkemedelsutsläpp i vattnet.

– Ja, det tror jag att vi ska kunna göra. Men då krävs det att vi har effektiva våtmarker anslutna till reningsverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista