Hamnar fel på väg till Ullared - mitt i villaområde i Falkenberg

3:14 min

På Danska vägen i Falkenberg är vilsna Gekås-besökare en vanlig syn. Vägen har samma namn som den i Ullared där varuhuset ligger.

Eftersom många inte förstår att Ullared är ortsnamnet tror de att varuhuset heter så och knappar in fel i gps:en, berättar Ywonne Ståhl. När hon är ute med sin hund får hon ofta dirigera om trafikanter.

– Det är jättemånga som kommer fel, nu på sommaren är det varannan dag. På två år har jag räknat till 80 bilar som jag har ledsagat till rätt ställe.

Syns det direkt vilka som är Ullaredresenärer?

– Jajamän! Huvudet roterar inne i bilen och då är jag beredd. Jag säger till dem att ni är inte de första som frågar och ni ska tre mil längre bort. Då svarar de ”Åh, nej!”, säger Ywonne Ståhl.

Många besvikna utrop har även Ingemar Wass hört. Han har bott längs med den lilla villagatan i Falkenberg sedan 1977.

– De tror att de har kommit till Ullared. Det kan vara stora långtradare på 18 meter som har svårt att vända. Det är danskar och holländare. Jag har till och med tänkt trycka upp en karta till dem när jag står här och förklarar hur de ska ta sig tillbaka. Det är inte så lätt att ta sig härifrån. Det är tur att man kan lite engelska, säger han.

Efter att boende i villaområdet för några år sedan påtalade förväxlingen för Gekås har företaget skrivit ett extra OBS på hemsidan om att man inte ligger i Falkenberg. Med det har också felkörningarna minskat, kundtjänst får inte så många samtal om detta och så mycket mer kan man inte göra, säger Malin Lind, projektledare på marknadsavdelningen.

– På vår hemsida har vi en vägbeskrivning, vi har gps-koordinater och vi uppmärksammar också om att Danska vägen finns i Falkenberg, så det är viktigt att välja rätt ort. Mer tycker vi inte att vi kan göra i nuläget. Vi har informerat så gott vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista