Klamydiatest som man kan beställa på internet. Foto: Jennie Persson/SR Halland
Klamydiatest som man kan beställa på internet. Foto: Jennie Persson/SR Halland

Fler smittas av klamydia under sommaren

1:28 min

Antalet anmälda fall av könssjukdomen klamydia ökar något i Halland. Under sommaren blir fler smittade än under vintern och det är viktigt att testa sig.

Antalet anmälda fall av könssjukdomen klamydia ökar något i Halland. Under sommaren blir fler smittade än under vintern och eftersom klamydia kan ge följdsjukdomar är det viktigt att testa sig.

–Sensommar till tidig höst brukar vi ha en topp eftersom de som har varit ute på olika äventyr under sommaren testar sig och kanske få sina symptom då, säger Mats Erntell, smittskyddsöverläkare i Region Halland.

Klamydia är en könssjukdom som orsakas av en bakterie. Den sprids framförallt via oskyddat samlag och de vanligaste symptomen är sveda när man kissar samt flytningar.
Men alla får inte symptom och eftersom klamydia kan ge följdsjukdomar är det viktigt att testa sig.

"Ja, alltså, det är en infektion som kan ställa till med nedsatt förmåga att få barn."

Mellan januari och juni 2014 anmäldes 488 fall av klamydiainfektion i Halland. Samma period i år är siffran 545 fall. En titt i backspegeln visar att de här siffrorna ligger inom ramen för hur det sett ut i Halland de senaste åren.

–Det är en slumpmässig variation och i bästa fall kan vi säga att testar vi fler hittar vi fler, säger Mats Ernell.

Sedan fem år tillbaka kan man, förutom att testa sig för klamydia på exempelvis vårdcentral eller ungdomsmottagning, även beställa klamydiatest från internet. Provet gör man sedan hemma och skickar med post för analys. Intresset för det här ökar hela tiden - i synnerhet bland unga män, enligt Mats Erntell. 

Genomsnittsåldern för dem som får klamydia ligger på runt 20 år i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista