IBS - magont
Foto: Fredrik Persson

Så kan endometrios upptäckas snabbare

1:14 min

Region Halland ska undersöka om man tillsammans med Västra Götaland kan inrätta ett endometrioscentrum.

Endometrios är en kronisk inflammatorisk sjukdom. Den uppstår när livmoderslemhinnan tar sig bakvägen genom äggledarna och fäster sig på olika organ.

Sara Heikkinen, socialdemokratisk politiker i Kungsbacka, är en av dem som står bakom förslaget. Hon tror att ett sådant centrum kan hjälpa de drabbade kvinnorna mycket.

– Då behöver det inte ta så lång tid att få den här diagnosen. Som man hört i media den senaste tiden är det många som vittnar om att det kan ta åtta, tolv eller 15 år innan man får rätt diagnos. Man vet inte vad det är, säger Sara Heikkenen (S).

– Det är höga smärtor på diffusa områden och man kan inte riktigt förknippa det med något för det syns inte. Om man då har ett endometrioscentrum, så kan man mycket tidigare sätta en diagnos och då koordinera insatserna.

Tidigare i sommar sade regionfullmäktige i Halland ja till en motion om att undersöka om det går att inrätta ett endometrioscentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista