Unikt mynt såldes för halv miljon

1:33 min

Ett extremt sällsynt silvermynt har sålts för 531 000 kronor på Hallands Auktionsverk i Halmstad.

Det är dubbelt så mycket som Auktionsverket hade hoppats på.

– Oj, tänkte jag. Att det skulle kosta mycket pengar var jag medveten om, säger Martin Laurell på Hallands Auktionsverk som själv hållit myntet i sin hand.

58,1 gram. En vikt som väsentligt påverkade priset. Martin Laurell minns när det gick upp för honom hur ovanligt myntet var.

Säljarens ombud överlämnade myntet som han först trodde var en daler, någon som brukar ge ett bra pris, omkring 30 till 40 000 kronor.

– Men sen tänker man: "Vänta lite, det här kan ju inte vara 27 gram, det här väger ju mycket mer." Och då inser man att det här är två daler. Du kan knappt googla det här myntet, förklarar han.

Det finns en förteckning av de här så kallade svenska besittningsmyntet, alltså mynt som präglats i Sverige men i områden som i dag ligger i utlandet.

Just detta myntet är präglat i Bremen-Verden på tyska västkusten, ett område som tillhörde Sverige under stormaktstiden. Sverige hade en stor besittning där mellan 1648 och 1712 under Karl den XI regeringstid.

Myntet var från början värt två daler.

I den katalogen så betecknas detta som XR, alltså extremely rare, och det innebär normalt att det finns mellan ett och fem exemplar kända i världen.

– Så att det är klart att för en som samlar mynt är det här the best of the best. Det finns ett exemplar på Myntkabinettet i Stockholm, men sen är detta möjligtvis det enda kända exemplaret, säger Martin Laurell på Hallands Auktionsverk.