Publiknätverket

"En befrielse att få diagnosen"

9:13 min

Sedan barnsben har Patrik Hallberg haft perioder av maniskhet och svåra depressioner.

Sedan ett par år tillbaka lever han med diagnosen bipolär personlighet samt atypisk autism. 

– Det var länge jag behandlades för depression och läkarna trodde det var det jag led av. För ett par år sedan fick jag sedan diagnosen bipolär och jag upplevde det som en befrielse att få namn på alla symptom jag redan visste, berättar Patrik Hallberg. 

Idag jobbar han halvtid och mår för det mesta bra. 

– Jag har nio bra dagar och den tionde kan vara riktigt bra, men jag vet att det är så. För det mesta mår jag riktigt bra. Men jag måste hushålla med min energi och planera så jag orkar med. Främst handlar det om att orka vara social. 

För ett drygt år sedan fick Patrik även en annan diagnos - atypisk autism. Efter utredningar visade det sig att bipolär inte kunde förklara alla symptom. 

– Det är så med alla de här diagnoserna att de finns ett helt spektra, från bara lite till väldigt allvarlig. Min autism är väldigt lätt, men den är ändå där. Därför kallas den atypisk vilket innebär att jag har vissa drag av autism. Främst handlar det om att jag går in i en bubbla ibland, försvinner från verkligheten och tappar bort mig. Det kan till exempel vara i ett intresse, berättar Patrik. 

Hans råd till andra som antingen har en diagnos eller som inte mår bra är enkelt är att prata om det.

– Bär det inte inom dig. Prata med någon. Har du fått en diagnos försök att hitta andra med samma diagnos så möter du så mycket mer förståelse. Och mår du dåligt ska du hitta någon du kan anförtro dig åt. Många med bipolär diagnos söker isolering och det är det farligaste, man måste våga be om hjälp, avslutar Patrik Hallberg.

Detta är ett reportage och idé från en medlem i vårt publiknätverk. Vill du också hjälpa oss göra bättre och mer lokal radio? Gå med i publiknätverket du också.