Sia glass skänker pengar till ifrågasatt insamling

4:29 min

När Sia glass väljer att skänka personalens julklappspengar till flyktinghjälp så väljer de att skänka till den privata initiativet Vi gör vad vi kan.

– Vi tidigarelägger vår julklapp och skänker pengar till den här frivilligorganisationen, säger Stefan Karlsson, marknadschef på Sia glass.

Hur kommer det sig att det blev just Vi gör vad vi kan?

– Egentligen en mycket bra fråga. Vi försökte hitta en organisation som bara bestod av frivilliga så att pengarna används på rätt sätt, säger Stefan Karlsson.

Men Vi gör vad vi kan är initierat av privatpersoner, och insamlingen sker via ett privat telefonnummer och ett privat bankkonto.

Hittills har drygt åtta miljoner samlats in, och mängder av kläder och förnödenheter av olika slag. Men det är svårt att få reda på hur initiativtagarna har tänkt sig att pengarna ska användas.

Flera har reagerat och skrivit på organisationens sida.

"I och med att vi alla har swishat pengar till Ulrikas personliga konto emotser i alla fall jag en ordentlig och helt transparent redovisning med kvitto/bokföring etc (inte bara en massa bilder och twitter) av var och hur våra pengar har använts."

I ett mejl skriver Johanna Swanberg, en av personerna bakom insamlingen:

"Vi har tyvärr så mycket att göra just nu att vi inte hinner ställa upp på intervjuer med alla som vill prata med oss. Men eftersom den här frågan självklart är intressant, så har vi lagt upp ett svar på den på vår FB-sida och på hemsidan."

På sin sajt skriver Vi gör vad vi kan att de fokuserar på att se till att insamlade saker kan transporteras ner till Grekland, men de skriver inget om vad de ska göra med pengarna. Och de får en del kritik från givare som skriver kommentarer på sajten som de inte får svar på.

– Det är fantastiskt att vi äntligen ser ett engagemang i den här frågan. Men när de privata initiativen blir väldigt stora så finns en oro för vad som ska hända med de pengar som samlats in. När det handlar om katastrof så förordar jag de etablerade organisationerna, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd.