Kräver moderaters avgång efter flyktingkritik

2:02 min

Ett femtiotal personer krävde en ursäkt, annars avgång, av två moderata lokala toppolitiker i Kungsbacka som enligt dem ska ha uttalat sig rasistiskt.

Manifestationen utanför kommunfullmäktige i Kungsbacka i tisdags arrangerades av organisationen Tillsammans för Kungsbacka.

Anledningen var att de två politikerna, Marianne Kierkemann och Peter Söderberg, ska ha uttalat sig flyktingkritiskt i media och på sociala medier. 

– Ni är här i dag eftersom jag hoppas att ni stödjer vår antirasistiska manifestation och vill ha ett Kungsbacka för alla, precis som jag vill, sade Camilla Schultz, grundare av organisationen Tillsammans för Kungsbacka.

Medan fullmäktige pågick inne i stadshuset i Kungsbacka samlades ett 50-tal personer alldeles utanför entrén.

Skyltar med texter som "Kungsbacka har råd", "Kungsbacka för alla" liksom manifestationens paroll "Bete er som folk" hölls i luften när Camilla Schultz talade.

– Vi ber Kungsbackabor och politiker att bete sig som folk. Vi vill ha ett anständigt Kungsbacka som välkomnar alla människor, sade hon.

Bakgrunden till manifestationen är artiklar i Kungsbackatidningar, länkar och uttalanden på sociala medier som de två moderata politikerna Marianne Kirkemann, ordförande i nämnden för äldreomsorg och Peter Söderberg, ordförande för nämnden för fritid och folkhälsa har gjort.

Uttalanden som enligt Camilla Schultz och flera av dem på plats utanför stadshuset menar är flyktingfientliga och till och med rasistiska.

Men Lisa Andersson som är de två moderaternas talesperson och gruppledare för partiet i Kungsbacka ser inte på uttalandena som rasistiska.

– Jag tycker att vi måste kunna diskutera integrationspolitik utan att bli kallad rasist. Få personer vågar diskutera integrationespolitiken offentligt, säger hon.

Men det var uttalandena som satte igång Camilla Schultz och som fick hit Kungsbackaborna Gunnel Lindfeldt och Sven Palm.

– Det viktigaste nu är att vi inte får ställa grupper mot varandra, och att vi nu måste göra något åt alla flyktingar som kommer.

– Jag tycker att här finns plats för flyktingar och vi har råd.