Anna lever med en dold sjukdom

4:04 min

Anna Miocic lever med en diagnos som kan vara ganska subtil för omvärlden men som påverkar tillvaron desto mer för den drabbade.

Anna Miocic i Ullared lider av EDS, eller Ehlers Danlos syndrom, som är en medfödd bindvävssjukdom som påverkar leder, hud och blodkärl. Sjukdomen innebär bland annat kronisk smärta och överrörliga leder.

- De flesta uppfattar mig som väldigt glad och pigg men jag har många dåliga dagar, som jag får kämpa mig igenom med vilja.
- En del hade kanske tagit mer hänsyn om min sjukdomen hade varit mer synlig. Samtidigt vill jag inte att människor ska gå omkring och tycka synd om mig, säger hon.

40-åriga Anna Miocic har levt med sjukdomen i många år, men fick diagnosen först för ett år sedan. Hon försöker undvika smärtstillande preparat i möjligaste mån.

- Mina hundar är min medicin. De tar fokus från mig själv och från smärtan. Jag måste vara här och nu, i stunden. Hundarna hjälper mig att inte oroa mig för framtiden, säger Anna Miocic som arbetar med olika problemhundar.

Utöver sjukdomen EDS lider hon av Alopecia totalis, vilket har medfört att hon har tappat allt hår på hela kroppen.

- Eftersom den sjukdomen är synlig så är den lättare för min omgivning att relatera till.