Publiknätverket

"Många vet nog inte om att de är drabbade"

12 min

Louisa Sörensen är ovanlig. Hon har fibromyalgi, en sjukdom som ger värk i hela kroppen. Den brukar inte drabba så unga personer. 


– Det började i gymnasiet när jag fick mer och mer ont i höfterna, säger Louisa Sörensen. 

Hon är hästtjej och tycker om att vara fysiskt aktiv. Det har hon alltid varit, men värken hindrade henne tidigt. 

– När jag inte längre klarade av att gå långa promenader utan att få ont i hela kroppen sökte jag vård och påbörjade en ett år lång period av olika utredningar innan jag till slut fick min diagnos. De utredde mig för allt möjligt men till slut fanns det bara fibromyalgi kvar. 

Fibromyalgi är en sjukdom som sätter sig på centrala nervsystemet. Den ger värk i hela kroppen, främst i leder och dessutom en otrolig trötthet då kroppen är på spänn hela tiden. Hur många som har sjukdomen vet man inte riktigt, men diagnosen blir allt vanligare. Den är relativt svår att diagnostisera och mörkerantalet är troligen stort. 

– I mitt fall påverkas jag mycket av vädret. Är det kallt, ruggigt och fuktigt höstväder har jag mer ont än varma sommardagar, men det finns ingen förklaring till varför det är så, säger Louisa Sörensen. 

Hon arbetar idag halvtid på en hästgård och har fått lära sig förstå vad kroppen orkar med. Men genom arbetet mår hon bra och trivs med att få vara bland hästar. 

– Jag har alltid varit hästtjej, hästarna har varit mina vänner och min trygghet genom åren av utredningar och smärta, de har tyckt om mig och funnits där oavsett om jag varit ledsen eller haft ont, de dömer inte. 

Efter att hon som 22-åring fick sin diagnos fick hon en utmattningsdepression som hon bråkat med i flera år. Först förra hösten blev hon friskförklarad. Idag mår hon bättre än någonsin och har dels hittat en plats hon trivs på men också lärt sig leva med sin sjukdom. 

– Det handlar om att hushålla med energin. Varje dag har jag ett antal energikort att använda. Jag måste placera dem över dagen så de räcker till allt jag behöver göra, sedan får hästarna och mitt nuvarande liv mig att må bättre, jag har blivit fysiskt starkare genom mitt arbete och det hjälper givetvis också, men värken är där och jag vet aldrig när den slår till.