Kritik mot sd-kommentar om dödsfall

1:31 min

Det är upprörande att en Hyltepolitiker använder flyktingpojken Alan Kurdis dödsfall för att baktala flyktingar. Det säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Han reagerar starkt på att sverigedemokraten Finn Dahl har gjort ett Facebookinlägg om treåringen, som bland annat handlar om att pojken dog för att pappan ville ha gratis tandvård i Sverige.

– När jag fick se det här inlägget blev jag illa berörd. Vi har de värsta flyktingströmmarna i Europa sedan andra världskriget. Barn och vuxna dör på Medelhavet och att då skylla detta på media och föräldrar som fattar dåliga beslut för sina barn, det är magstarkt, säger Ronny Löfquist.

Bilden på den döda treåringen, uppspolad på en strand i Turkiet, har publicerats i medier världen runt. Alan Kurdis livlösa kropp blev för många ett uppvaknande om de osäkra flyktvägarna in i EU.

Men även flyktingkritiska röster har använt bilden. I Finn Dahls Facebookinlägg delar han en artikel från tidningen Fria Tider, med en rubrik om att pojken dog för att hans pappa ville ha gratis tandvård i Sverige. Finn Dahl själv skriver att barnet kanske dog för att föräldrarna valde ett sätt som man som förälder inte bör välja och att även media bör lastas för att de kör drevet.

En sådan kommentar anstår inte en folkvald, säger socialdemokraten Ronny Löfquist som tog upp detta på sin Facebooksida.

– Det var lite för grovt för att man ska komma undan med det. Är man folkvald har man ett förtroendeuppdrag och man måste stå för sina åsikter. Jag tror inte att de som röstade på Sverigedemokraterna i Hylte står bakom en sådan text, säger han.

Finn Dahl själv säger till P4 Halland att han inte fått några negativa kommentarer om inlägget och i övrigt vill han inte kommentera det, eftersom han tog bort det efter radions samtal.