Lämnade SD efter kritik mot Facebook-inlägg

1:26 min

Sverigedemokraten Finn Dahl i Hylte begär utträde ur partiet. Som P4 Halland rapporterat har han fått stark kritik för ett Facebookinlägg om den döda flyktingpojken Alan Kurdi.

Bland annat delade Finn Dahl en artikel med en rubrik om att pojken dog för att hans pappa ville ha gratis tandvård i Sverige. Ett inlägg som upprörde kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Finn Dahl säger till P4 Halland att han känner sig missförstådd.

– Det jag ville säga är att jag gillar flyktingar, men Sverige kan inte ta emot hur många som helst. Jag går ur SD för att jag är för frispråkig för partiet. Hade jag själv inte begärt utträde hade partiet troligen uteslutit mig.

Finn Dahl är ersättare för SD i kommunfullmäktige. I senaste mötet hoppade han in och satt som beslutsfattare. I nuläget har han inte bestämt hur han ska göra med sin plats. Vill man ha kvar honom stannar han, säger han.

Ordföranden för Sverigedemokraterna i Halland, Andreas Feymark, är överraskad av avhoppet. Han vill inte kommentera om partiet hade uteslutit Finn Dahl.

Vad tycker du om hans Facebookinlägg?

– Det är inte ett sätt som jag skulle uttrycka mig på, om man säger så.

Hur ersätter ni honom?

– Jag vet inte om han kommer att lämna sin plats, då är det länsstyrelsen som får göra en sammanräkning och se vem som kommer in där.

Ni kommer inte att övertala honom att stanna?

Nej, han har lämnat partiet och vi vill inte ha en politisk vilde, säger Andreas Feymark.