Han blev av med mopeden i razzian

1:29 min

Fem trimmade mopeder, det blev resultatet av polisens tillslag mot skolungdomar i Laholm.

Trimmade mopeder är ett problem i Laholm. Därför har polisen gjort tillslag mot mopeder som används till och från skolor av ungdomar.

Resultatet har blivit att fem mopeder, som misstänks vara trimmade, har tagits i beslag den här veckan.

P4 Halland åkte till Osbeckgymnasiet för att prata med elever som kör moped. En av dem, en kille som vill vara anonym, fick sin moped beslagtagen.

– Onödigt när man kör original att bli beslagtagen, säger han.

Varför blev den beslagtagen?

– Ingen aning. De sade att den såg trimmad ut, men den är helt original, så det är surt.

Det står en stor mängd mopeder parkerade utanför Osbeckgymnasiet i Laholm. Elin Gillberg studerar också på skolan och hon berättar att ganska många kör moped här. Hon har en egen, men kör inte själv för tillfället.

Vad tycker du om att ungdomar trimmar mopeder?

– Det är deras eget val, för man vet att det är olagligt och olyckor kan hända och det är på ens egen risk, säger hon.

En moped  i klass ett får köras i max 45 kilometer i timmen och för en moped i klass 2 ligger gränsen på 25 kilometer i timmen. För båda typerna är åldersgränsen 15 år och det krävs förarbevis eller körkort för att köra.

Den som ertappas med att köra en trimmad moped kan bli misstänkt för olovlig körning och man kan då få böter, dessutom kan förarbeviset eller körkortet dras tillbaka.

Enligt Krister Adolfsson, poliskommissarie i Laholm och Halmstad, är det främst ungdomarnas säkerhet som polisen är bekymrad över när det gäller trimmade mopeder. Men mopeder som kör i hög hastighet kan också upplevas som en källa till otrygghet.

– Trimmade mopeder är ju en vanlig källa till irritation, naturligtvis, i villaområden. Människor hör av sig och tycker att de kör vårdslöst fort, utan hjälm, på platser där man inte ska köra moped - på cykelbana, på gräsmattor, säger han.

När mopedproblematiken ökar väljer polisen att göra en sådan här markering, enligt Adolfsson.

– Vi hoppas att det här ska ge ett litet eko till övriga ungdomar att: åk gärna moped, men gör det på ett sätt som är tillåtet.

De mopeder som beslagtagits kommer att undersökas för att se om de verkligen är trimmade. Därefter kommer de att lämnas tillbaka till ägarna.