LV6-chefen om ny ÖB: Äntligen!

3:45 min

Bra att det blev en flygare, säger chefen för Luftvärnsregementet i Halmstad om valet av ny ÖB.

Vår reporter Anna Nyberg är just nu är på plats i Mazar-e Sharif i Afghanistan tillsammans med de svenska trupperna.

Stefan Jönsson, chef för Luftvärnsregementet i Halmstad, har arbetat flera år tillsammans med nye ÖB:n Micael Bydén och säger att de har haft "ett bra och öppet samarbete".

– Det är ju regeringen som gör valet och jag kan bara konstatera att det valet de har gjort – det är bra.

Micael Bydén startade sin militära karriär som Gripenpilot och har därefter bland annat varit chef för helikopterflottiljen och flygattaché i Washington.

På fredagsförmiddagen kom beskedet att han tar över som ÖB efter Sverker Göranson.

"Äntligen! Vi har fått vänta ganska länge nu på ett besked från regeringen. Och att det blev Bydén som en del i luftförsvaret, som luftvärnet är, så känns det väldigt bra att det blev en flygare."

Vad blir nye ÖB:s viktigaste uppgift?

– Jag tror att nye ÖB:n kommer att få ta tag i den stora omstrukturering som försvarsmakten nu står inför. Och dessutom infria det som står i det nya inriktningsbeslutet, att leverera mer operativ effekt.

På plats i Afghanistan finns även Jan Ohlson som är chef för den svenska insatsen på plats. Även han tycker att Bydén, som tidigare varit stabschef i Afghanistan, är ett bra val.

På frågan om svenskt försvars inriktning framöver, svarar han:

– Jag tror man kommer fortsätta befinna sig utomlands med styrkor och att det ena förtar inte det andra. Men för luftvärnets del är det bra att försvara landet, för det är det som man är bäst på.

Hur ser du på en möjlig framtid i Afghanistan?

– Det bli väl allt bättre eftersom. Afghaniska säkerhetsstyrkorna sköter nu all säkerhet själva, säger Jan Ohlson, chef för svenska insatsen i Mazar-e Sharif.