Pluggar till ingenjör på nytt språk

2:21 min

För många nyanlända är det en lång väntan på att få lära sig svenska på SFI. Men Ahmed Youda vill inte vänta. Hans mål är att bli ingenjör så nu pluggar han svenska och fysik på egen hand.

– Jag känner mig uttråkad och ensam eftersom jag går ingenstans. Därför bestämde jag mig för att dels lära mig svenska och nu alltså plugga till ingenjör. Det är min dröm, säger Ahmed Youda.

För lite mer än ett år sedan pluggade Ahmed Youda första året på ett fysikingenjörsprogram på ett universitet i Lybien. Ett par dagar innan han skulle skriva sitt sista och viktigaste prov stängdes universitetet ner. 

Kriget hade brutit ut och Ahmed var tvungen att lämna familjen och studierna. Ett år senare har han fått börja om från början. Han säger att det är inte roligt att behöva läsa om allt han redan lärt sig, men drömmen driver honom framåt säger han.

– Det kändes jobbigt men jag har inget annat val, jag måste kämpa tills jag når mina drömmar, säger han.

Ahmed har lånat fysikböcker på biblioteket i Halmstad och pluggar. Målet är läsa klart på SFI om han får uppehållstillstånd och därefter fortsätta på komvux och högskolan. Att få den möjligheten att bli och jobba som ingenjör i Sverige är viktigt för honom.

– Det betyder allt och känns jättekul, vill fortsätta mina studier här och bli ingenjör. Min motivation är drömmen om att bli och jobba som ingenjör, säger Ahmed.