Centrum för innovation invigdes på högskolan

1:51 min

På fredagen invigdes nybyggda Elektronikcentrum på Högskolan i Halmstad. Syftet med centrumet är att näringslivet, forskare, lärare och studenter ska jobba med innovationer tillsammans.

Högskolan påbörjade arbetet för att skapa centret för fem år sedan. Men tanken har funnits längre än så. Och lärosätet har haft liknande verksamhet, fast i mindre skala. Det berättar Magnus Hållander, chef för akademin för informationsteknologi.

--Men nu är efterfrågan så stor och vi ser att det finns sådana otroliga vinster både för näringslivet och för våra studenter, lärare och forskare att hitta en sådan här större lösning, säger han.

Hjärtat av Elektronikcentrum är en stor testkammare, där elektronik kan sättas på prov utan påverkan från elektriska vågor utifrån. Testkammaren ska både företag och högskola utnyttja.

I anslutning till testkammaren, har högskolans olika labb samlats. Det är lokaler för robotutveckling och forskning om informationssäkerhet. Här finns också ett så kallat intelligent hem, där man kan testa elektronik i hemmiljö.

Albin Martinsson studerar digital design och innovation. Han hoppas att mycket spännande utveckling ska ske på Elektronikcentrum.

--Just för oss är det ju lite häftigt i och med att det här med appar håller på att gå bortom telefoner och in i prylar. Så ett kylskåp kommer att kunna säga till dig att nu måste du köpa de här matvarorna. Eller en bil som kör sig själv. Så mycket av de bitarna är ju jättespännande för oss också, säger han.

Centrumet invigdes av Helene Hellmark Knutsson (S), som är minister för högre utbildning och forskning.

– Jag tycker att det är väldigt spännande. Och det är också helt i linje med vad regeringen har sagt är prioriterat nu. Att vi ska använda forskning, men också högre utbildning, för att se till att, med den kunskapen, både kunna stärka innovationsförmågan i företag - så de kan utvecklas, skapa jobb - men också för att vi ska klara stora samhällsutmaningar framöver. Inte minst när det gäller skolan, äldreomsorgen, men också sjukvården, säger hon.