Halmstad får pengar för att stödja nyanlända

1:36 min

Staten bidrar med 600 000 kronor för att skapa bättre förutsättningar för flyktingar som kommit till Halmstad. Eller "ökade livschanser för nyanlända" som projektet heter .

– De ska användas framförallt för att de nyanlända ska få nätverk, att vi underlättar för dem att komma in i Halmstad, det säger Annika Vannerberg som är ansvarig för integrationen i kommunen.

Nätverken ska byggas med hjälp av olika samtalsgrupper och språkkaféer, och redan i dag har kommunen riktade aktiviteter mot kvinnor men också mot hela familjer. Tillskottet från staten ska också användas till att stödja flyktingguiderna att hitta fler aktiviteter för de nyanlända. 

Hur tycker du att det arbetet fungerar i dag?

– Jag tycker att vi har börjat på ett bra sätt, det jag ser är att kommunen är bara en av väldigt många aktörer i Halmstad som arbetar med att få nyanlända att känna sig välkomna, menar Annika Vannerberg. 

Vilka skulle du vilja se mer?

– Frivilligorganisationerna är jätteduktiga, studieförbunden gör en stor del och jag skulle vilja se ännu flera flyktingguider och språkguider för att varje nyanländ skulle få en mentor in i stan. Det skulle vara det mest optimala.