Riskerar hälsan för hästutrustning på Gekås

2:02 min

Gekås är ett av företagen som säljer hästprodukter som tillverkas i fabriker i Indien med dåliga arbetsvillkor.

Gekås har sålt hästprodukter som träns, grimmor och hästtäcken i tio år, produkter som tillverkas i bland annat Indien. Med dold mikrofon har Kalibers reportrar besökt fabrikerna.

Det är 45 grader varmt i de dåligt ventilerade fabrikerna. Här tillverkas merparten av den ridsportutrustning som säljs i svenska butiker. Det handlar till exempel om träns, sadlar och grimmor. 

I garvningsprocessen kan över 100 olika kemikalier användas. Dessutom bidrar dammet och partiklar från hudarna till ökad risk för astma och cancer i luftvägarna.

Inte på något av de garverier Kaliber besöker syns arbetare med skyddsutrustning.

Malin Hellde, vd för Gekås, medger att företaget inte varit på plats för att se att produktionerna av de hästprodukter som säljs i varuhuset stämmer överens med deras riktlinjer.

– Nej, svarar vd:n.

Vad beror det på?

– En resurs- och prioriteringsfråga.

Hur känner du, vilket ansvar nar ni för de här mäniskornas arbetsmiljö?

– Det är klart att vi har, i och med att vi köper produktionerna. Personligen och etiskt tycker man att det är viktigt. Självklart.

De senaste åren har något hänt med utbudet av hästsportsprodukter. Tidigare fanns sortimentet i specialiserade ridsportbutiker.

I dag har fler kedjor gett sig in i leken, och det påverkat priserna. Bland annat varuhuset Gekås i Ullared.

– Vi gör stickprovskontroller mot själva produktionen, och då är det monteringen av grimmor. Det är så långt vi har kommit än så länge, säger Malin Hellde som är vd med ansvar för inköp på Gekås.

– Jag tror att vi behöver bli lite duktigare. Våra stickprover behöver bli fler och vi behöver ha lite tätare kontroll på det här, säger koncernchefen för Gekås Jan Wallberg.

Efter intervjun har Gekås meddelat att de ska ta reda på mer om förhållandena i fabrikerna.

Kaliber har sammanlagt besökt nio olika fabriker som producerar åt Hööks hästsport, Granngården, Gekås , Globus eller Biltema, och andra europeiska märken som säljs hos kedjorna i Sverige.