Tränar id-hund för att hjälpa andra

2:09 min

När hennes två hundar sprang bort insåg matte Maria Andersson att det råder en stor brist på utbildade sökhundar, så kallade id-hundar. Det var då hon bestämde sig för att utbilda en egen.

Två år har snart gått sedan många i Halland och Västra Götaland engagerade sig i letandet efter de två leonberger-hundarna Lotus och Mingla, som sprang bort i skogen utanför Gunnarsjö i norra Halland.
En id-hund hade kunnat hitta dem snabbt men det finns inte så många i landet.

Det var det som gjorde att Lotus och Minglas matte Maria Andersson bestämde sig att börja utbilda egna id-hundar, som ska finnas till hands i Halland och hjälpa andra i samma situation när något djur eller en anhörig försvunnit.

– Det var ett sätt för mig att bearbeta och få uppleva det återförenande som jag själv inte kan få. Nu får jag det genom någon annan, säger Maria Andersson när P4 Halland hälsar på.

Det var många som berördes när hennes två Leonbergerhundar Lotus och Mingla sprang bort en oväderskväll strax före jul för snart två år sedan. Hundratals människor deltog i eftersökningarna i skogen och ännu i dag är det frivilliga ute i skogarna i norra Halland och letar, och Facebookgruppen har fortfarande över tre tusen medlemmar.

Varför blir folk berörda av detta?

– Jag tror att människor har förmåga att sätta sig in hur det är att förlora någon man vill göra något, man vill göra skillnad.

Tror du att de lever?

– Jag är ganska säker på att de lever fortfarande. Det kommer rapporter då och då, senast var det en kvinna som såg dem den 5 juli tillsammans i skogarna där de synts tidigare. De är tillsammans, de är smala, men verkar hitta mat i skogen.

Maria försökte på ett tidigt stadium att få tag i en id-hund, alltså en spårhund med en särskild specialitet att leta upp försvunna människor eller djur, men de som fanns var upptagna. Det var det som gjorde att hon bestämde sig för att börja träna sin leonbergervalp till att bli en id-hund.

Pinja är idag två år och certifierades i somras. Hon är tränad på att spåra med hjälp av något som tillhört den som försvunnit, en så kallad smeller på fackspråk.

Nu är det för sent att hitta Lotus och Mingla med hjälp av doftspår hemifrån, det har gått för lång tid. Med en färsk pälstuss skulle det kunna gå, men det är svårt att få när hundarna lever förvildade i skogen.

– Det handlar egentligen om en blockering, det är stressen som blockerar dem när de inte hittar hem, förklarar Maria: När försvunna hundar kommer hem igen brukar de bli som vanligt igen.

Hon tror att med fler utbildade id-hundar skulle sökningarna efter försvunna människor och djur gå mycket mer effektivt:

– När vi tränar med människor så är det klockrent. Testa en id-hund så får ni se. 

När Maria läser om försvunna människor tycker hon att det är frustrerande att veta att Pinja förmodligen skulle hitta dem direkt. Hon vill gärna kunna hjälpa till.

– Att Pinja och jag kan hjälpa någon annan med det som vi aldrig får uppleva själva, det där kära återseendet med någon som varit försvunnen, det är underbart. När den som försvunnit kommit tillrätta då gråter jag.

Klicka på den blå pilen här nedanför, om du vill lyssna på ett längre reportage om hunden Pinja.