Publiknätverket

De ska kämpa för VM-guld i agility

4:05 min

Agility lockar flera tusen hundägare varje år. 5 000 tävlade aktivt 2014 och en av Sveriges allra främsta team bor i Öinge, utanför Getinge i Halmstad. Jenny Damm har varit i landslaget sedan 2000. 

Förra året tog hon och då treåriga bordercollietiken Lily ett VM-silver. I år tänker de gå all in för ett guld när VM avgörs i Italien senare i höst.

– Det är mycket som kan hända, allt går så fort i agility, men vi ska göra vårt bästa, säger Jenny Damm.

Hon är i år 37 år och har hållit på med agility sedan 1997. Sedan år 2000 är hon med i landslaget och tog ett enskilt VM-guld 2001.

I dag har hon fem hundar, men hennes främsta tävlingskompis är Lily. På banan i Öinge har de byggt upp en hel bana av hopphinder, slalompinnar, balanshinder och tunnlar som hundarna ska springa över, genom och i. 

– Agility är en rolig, fartfylld sport. Alla kan vara med och man tävlar i olika storleksklasser, small, medium och large beroende på vilken hundras man har. Det kräver mycket lydnad och fokus och man får dessutom röra sig mycket, säger Jenny Damm.  

De senaste åren har allt fler tävlingar dykt upp, vilket Jenny tycker är kul. 

– Jag tävlar i stort sett varje helg och förr var jag tvungen att åka till Bollnäs för att hitta en tävling, nu finns det tävlingar någonstans i södra Sverige nästan varje dag så man märker att intresset ökar för varje år. 

VM i agility avgörs i Italien den 8-11 oktober. 

Detta är ett tips från vårt publiknätverk. Vill du också med i vårt publiknätverk och hjälpa oss göra bättre radio? Klicka på länken nedan!