Stormöte om mjölkkrisen

1:44 min

Priset på mjölk har sänkts mycket och många mjölkbönder har avvecklat sin produktion. På grund av den tuffa situationen bjöd LRF och Arla in till ett möte i Hebergs bygdegård igår kväll.

Mötet inleddes av Anders Richardsson, regionordförande i LRF Halland.

– Det är en kris. Vi känner att många mår dåligt. Man behöver få möjlighet att träffa kollegor och ställa frågor till några av oss som har tagit på oss någon form av förtroendemannauppdrag, säger han.

Åke Hantoft sitter i Arla Foods styrelse, som ju sänkt priset på böndernas mjölk, men han oroade sig inte för de frågor som skulle komma på mötet. Han var inne på samma tankebanor som Anders Richardsson.

– De är bekymrade. De biter ihop. Men mjölkbönder idag är ett välutbildad släkte. Man vet att en internationell marknad påverkar lönsamheten hemma på gården.

Bygdegårdens stora lokal var fylld av lantbrukare och frågorna var många. Är det dags att bilda Arla Sverige, var en fråga som ställdes. Hur ska ungdomarna kunna lockas, var en annan. Bland frågeställarna fanns Jörgen Tolversson som driver Glassbacka lantbruk i Vessigebro.

– Arla får se till att skärpa till sig. Arla kanske inte ska ta sa så stor vinst. De har sänkt vinstmarginalen, men de kanske skulle sänka den ytterligare, säger han.

LRF har dragit igång en namninsamling till stöd för mjölkbönderna. Den ska lämnas till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på måndag.