Företag trivs bättre i Falkenberg än i Laholm

2:24 min

Falkenbergs kommun petar ner Laholm från förstaplatsen som länets bästa företagskommun.

Det är den stora förändringen i årets kommunrankning om företagsklimatet som Svenskt Näringsliv tagit fram.

Mikael Kulanko är regionchef för Svenskt Näringsliv och berättar vad Laholms tapp beror på.

– Det finns nog en rad faktorer, men man tappar lite på service och man tappar lite på bredbandsfrågor. I samverkan med skola-näringsliv har man rejält svårt att få tag i medarbetare. Det här kan ju vara svårt att ta till sig som politiker eller tjänsteman, men jag tror man måste börja jobba med frågan och titta på hur man förankrar dom arbetsformer dom har och hur man når ut till näringslivet med dom, säger han.

Kommunrankingen genomförs varje år av Svenskt Näringsliv och baseras på enkätsvar från över 31.000 av Sveriges företagare som gett sin syn på företagsklimatet. Frågorna handlar bland annat om kommunens tele- och it-nät, allmänhetens, skolans och kommunpolitikers attityder till företagen, hur kommunens vägnät, tåg och flygförbindelser ser ut och service till företagen. Årets raket på rankningen i länet är Halmstad kommun som klättrar 19 trappsteg, samtidigt tappar Laholm 20 placeringar och lämnar över förstaplatsen till Falkenberg.

– Väldigt mycket ligger i att de har en ganska uthållig inställning till att förbättra och utveckla företagsklimatet i kommunen, säger Mikael Kulanko.

I åratal har Laholm toppat den här kommunrankningen och skylten längs E6:an med texten "Laholm Vassaste företagskommunen i Halland - som vanligt", har med tiden blivit lite av ett landmärke. Men kanske kommer tronskiftet påverka skyltens framtid, säger Mikael Kulanko.

– Någonstans lär man väl ta med verktygslådan och flytta skylten lite mer norrut. Kanske sätta upp den i höjd med Suseån längs med E6:an. Om det sker i samverkan med Falkenberg och Laholm återstår väl att se, men det skulle i så fall vara ett spännande möte att illustrera, säger han.