Laxomaten i Halmstad läggs ner

1:25 min

Nu är det slut på att handla lax dygnet runt i Halmstad.

Laxomaten vid Torsgatan flyttas till Småland och blir smörgåsbutik. Ägarna vill satsa på att sälja vidare sin teknik för obemannade butiker.

– Vi fick ett bud på Laxomaten av en kille i Gnosjö som vill testa att sälja baguetter och lite färdigmat. Den senaste tiden har vi även haft en del problem med vandalisering och stölder, säger  Jerker Lagnell, en av bröderna som driver Laxbutiken och laxomaterna.

När sommarsäsongen är över går ändå försäljningen i laxomaten ner. Nu är rätt tillfälle att låta någon annan testa tekniken, som familjeföretaget utvecklat, säger Jerker Lagnell. Det var hans pappa Christer Lagnell som först började skissa på en lösning för dygnetruntshopping av lax.

– Han var mest inne på en slags varuautomat men att få ut en laxbakelse genom en sådan blev inte så lyckat. Då tittade han vidare på vad det fanns för alternativ.

Lösningen blev en minibutik med självskanning. För runt åtta år sedan öppnade den första intill Laxbutiken i Heberg, och några år senare fick Halmstad sin Laxomat. Men nu flyttas alltså den i Halmstad till Småland och får nytt innehåll. Förhoppningsvis är detta bara början, säger Jerker Lagnell.

– Vi hoppas att det går bra för den här killen som tar över denna. Han har redan flaggat för att han i så fall vill öppna fler.

Kan ni förutom att vara ett livsmedelsföretag bli mer inriktat på att vara ett teknikföretag?

– Ja, bolaget för Laxomaterna kan mycket väl bli ett teknikföretag i sig, för vi märker att det finns ett intresse, säger Jerker Lagnell.