Hjälpsamma hallänningar gör stor skillnad för mottagandet

1:58 min

De senaste veckornas uppmärksamhet kring flyktingfrågan har gjort stor skillnad för mottagandet i de halländska kommunerna. Inte minst i Kungsbacka.

- Det har blivit en anstormning av telefonsamtal och mail till familjehem, säger Anette Bernhardt som är enhetschef på familjeeneheten i Kungsbacka:

I vanliga fall brukar det komma några enstaka samtal i veckan, knappt, men de senaste veckorna har ett 60-tal personer anmält intresse för att bli familjehem eller kontaktfamilj.

För att möta intresset ordnar familjeenheten nu en stor gemensam informationsträff, i stället för enskilda samtal som man annars har.

Anette Bernhardt säger att hon aldrig varit med om maken:

- Jag har jobbat inom familjehemsvården i 25 år, i olika kommuner, och har varit med om ett sådant intresse för att hjälpa.

Hur reagerar du på det?

- Det är jättehärligt, jag ryser när jag pratar om det, det är helt otroligt. Och jag vet att det är likadant i våra grannkommuner.

På Överförmyndarnämnden i Kungsbacka har det kommit lika många intresseanmälningar till att bli god man de senaste två veckorna, som man brukar få in under ett år. Nu är det ett 40-tal kungsbackabor som vill ställa upp, vilket gjort att man kommer startar en extra utbildningskurs för gode män den första veckan i oktober.

Även på individ- och familjeomsorgen i Kungsbacka strömmar erbjudanden in från Kungsbackabor som vill hjälpa, säger utvecklare och enhetschef Arian Faily:

- Det har varit väldigt brett, allt ifrån att jag vill ta emot dem i mitt hem till att jag vill vara med om att introducera dem i samhället eller erbjuda barnkläder. Och vi lotsar vidare

Ingen av dem är förvånad över hjälpsamheten som visas i det lite flyktingrestriktiva Kungsbacka.

- Nej, här finns både hjärta och engagemang, säger Anette Bernhardt.