Hylte startar företagskurs för nyanlända

1:51 min

I Hylte planeras en kurs i företagande för människor som nyligen har kommit hit som flyktingar.

Flera har drivit firmor i sina tidigare hemländer och med rätt hjälp kan de starta företag även här. Det skulle ge Hyltes näringsliv ett lyft, säger Claes-Göran Östlund, lärare i svensk introduktion på Alpha CE och initiativtagare till kursen.

– Många som kommer hit har erfarenhet av att vara företagare, har kontakter, idéer och ser möjligheter som inte vi ser. Därför är det väldigt viktigt att ge grunderna i företagande i Sverige.

Finns det ett sug efter det här?

– Absolut! Det är två stycken som är på gång att starta företag nu och det har funnits andra som har haft tankar, men där det inte har blivit något. Det kan ju ha varit att detta saknades då.

Den företagshjälp som finns i kommunen i dag är inte alltid den bästa för dem som har nya affärsidéer eller lång erfarenhet av företagande, men inte vet så mycket om det svenska samhället, säger Claes-Göran Östlund.

I nuläget planeras en kurs på fem tillfällen då deltagarna bland annat får träffa kommunens företagarrepresentant, Almi, Nyföretagarcentrum, Skatteverket och bankrådgivare.

Det finns också möjlighet till språkstöd för att alla verkligen ska förstå.

Kursen är en jättebra idé, tycker Sfean Alabdon. Han var framgångsrik parfymtillverkare i Syrien innan kriget bröt ut, och nu håller han på att starta nytt i Hylte.

Men han säger att det har varit svårt att få stöttning och hjälp att förstå det svenska regelverket. Trots erfarenhet och en affärsidé som han är ensam om.

– Här i Sverige finns ingen parfymfabrik, den typ av företag som jag håller på med. Jag hoppas kunna tillföra något till Sverige, säger han.

Även kommunrådet Ronny Löfquist hoppas att den nya kursen ska göra skillnad, både för nya invånare och näringslivet. Det är viktigt att ta vara på den kompetens som kommer hit, säger han.

– Lyckas vi kommer detta att bli en enorm tillväxtfaktor i Hylte kommun i framtiden. Men gör vi inte rätt utan misslyckas, då blir det en negativ påverkan på samhället.