"Lever mitt i ett krig – därför vill man fly"

2:15 min

Ahmed Omar är en av dem som i fredags kom till Olofsbo Camping utanför Falkenberg efter resan genom Balkan. 

I fredags kom många asylsökande till det nya asylboendet på Olofsbo Camping i Falkenberg.

Många av dem har under sin väg fram till Sverige tagit rutten genom Balkan, berättar Ahmed Omar som nu bor på anläggningen. Farligast var det att ta sig förbi Ungern.

– Vi gick två  timmar över fält. Varje tionde minut fick vi stanna till och kolla av om det finns polis eller militär i närheten. Det fanns kvinnor och barn med där. Vi var rädda för att bli tillfångatagna. Den ungerska polisen kunde misshandla oss och det var man rädd för, säger Ahmed.

Ahmed berättar att flykten till Europa var farlig och att han många gånger varit rädd för sitt liv. Men han hade inget annat val än att fly. I Syrien jobbade han som journalist på en tv-kanal och han studerade drama på universitetet.

Men kriget förändrade allt. Till Sverige kom han med sin lillebror i fredags. Och här känner han att han och andra nyanlända att de blir respekterade som människor, säger han.

– Alla människor som nu flyr drömmer om ett liv i frihet, ett liv i säkerhet. Många människor som bor i Syrien lever mitt i ett krig och därför vill man fly. Man vill ha ett bättre liv. I Sverige går att få ett bättre liv, här blir man respekterad som människa och inte bara sedd som en flykting. Det spelar ingen roll vilken religion man har eller etnisk tillhörighet så blir man respekterad som människa och det är vad som gör Sverige bra, säger han.

Asylboendet där Ahmed bor är ett helt nytt asylboende norr om Falkenberg som enligt migrationsverket har 114 boendeplatser.

Men enligt bolaget Jokarjo AB som P4 Halland pratat med och som har avtal med migrationsverket ska där finnas uppemot 200 personer.

Avtalet gäller fram till oktober men kan förlängas. För Ahmeds del, så vill han så snart som möjligt studera och jobba i Sverige.

– Jag jobbade och studerade i Syrien och det vill jag fortsätta med i Sverige. Här vill jag jobba och bygga upp en ny framtid, säger Ahmed.