Motion - ett sätt att slippa medicin

6:39 min

Sedan ungefär 15 år tillbaka kan hallänningarna få fysisk aktivitet utskriven på recept. I vissa fall kan motion faktiskt ersätta vanlig medicin eller vara ett komplement till det. Susan Pettersson tränar två gånger i veckan och har redan sett resultat.

Gympapasset har precis tagit slut på Friskis och Svettis i Falkenberg och motionärerna är på väg ut till duscharna. En av dem heter Susan Pettersson och hon har fått just gympa på recept.

Kände du direkt att fysisk aktivitet på recept var något du ville prova?

– Ja, absolut. För det är något jag har tänkt länge att jag måste ta tag i och nu när jag har blivit pensionär har jag tid att göra det. Så det tyckte jag passade jättebra, säger hon.

Susan Pettersson lider av sömnapné, vilket innebär att hon får upprepade andningsuppehåll när hon sover. Hennes läkare föreslog att hon skulle börja träna för att gå ner i vikt med förhoppningen att det skulle minska hennes besvär. Nu tränar hon gympa två gånger i veckan.

Hon gillar att möjligheten att skriva ut motion på recept finns.

– Det är utmärkt. Det är mycket bättre att man kan göra så än att man måste dela ut mediciner hela tiden, säger Susan Pettersson.

Efter tre månaders träning har hon gått ner fyra kilo i vikt och hon hoppas att hon kan bli av med sin sömnapné.

Marie Holm arbetar i receptionen på Friskis och Svettis och hon leder också gympa- och yogapass.

– Vi vill att så många som möjligt ska röra på sig. Och då tyckte vi att det här med fysisk aktivitet på recept var en väldigt bra grej, säger hon.

Friskis och Svettis började att ta emot människor som fått fysisk aktivitet på recept 2012. De som har recept får subventionerat pris under en period. Under åren som gått sedan starten har det blivit allt fler som tränar på recept. Hittills i år är det 30 stycken.

Klicka på play-knappen för att höra intervjuerna!