Så berättar barnen om flykten

2:06 min

P4 Halland har träffat Rahaf som är ett av de barn som flytt genom Europa för att komma till Sverige.

På tre dagar i slutet av förra veckan fylldes stugorna i Olofsbo camping i Falkenberg med omkring 180 personer. En tredjedel av dem är barn. Flera av dem har under sin flykt till Sverige fått spendera flera nätter utomhus, varit utan mat i flera dagar och vissa har också varit nära att drunkna när de tåg båten över Medelhavet.

En flicka som varit med om allt detta är Rahaf, från Syrien.

– Vi har varit i Turkiet, Athen, Makedonien, Serbien och Ungern, nu är vi i Sverige, säger Rahaf. 

Nioåriga Rahaf räknar upp städer och länder som hon och storasystern Raghad tagit sig förbi under sin flykt från krigets Syrien tillsammans med sin mamma.

Hennes elvaåriga storasyster berättar att det hon minns starkast från flykten var när hon, lillasystern och mamman fick sova längs med järnvägsstationen under bar himmel i Ungern i sex dagar. 

– Vi hade dåligt med mat, i sex dagar fick vi sova utomhus under bar himmel. När det regnade fanns ingen som ville hjälpa oss. Det var kallt, om någon försökte ta sig ut ur centralstationen så blev denne tillfångatagen av polisen. Därför var alla tvungna att vara stilla, säger Raghad.

Syskonen säger att de trivs i Sverige och är glada över att vara här i tryggheten. Lillasyster Rahaf säger att av alla länder hon varit i under flykten så är Sverige det bästa för att här är människor snälla och naturen är vacker. Hon och systern vill börja i skolan så snart som möjligt.

Storasystern Raghad säger att hon saknar många av sina kompisar från hemlandet, men hoppas att hon kan skapa nya vänner här i Sverige.

Viktigast för henne är att börja i skolan. Och att erbjuda de över 50 barnen som finns på Olofsbo camping en skolgång, är viktigt berättar Per Sjövall från Rädda Barnen.  

– Det handlar om att möta flyktingarna med vänlighet, men också att skolan kommer igång så fort som möjligt och att fler hjälporganisationer kommer hit, säger Per Sjövall.