Bakning och golf för dementa

1:29 min

Nu finns det flera aktiviteter att välja på för dementa på Smedjebackens äldreboende i Knäred.

Det är den första dagverksamheten i sitt slag i Laholms kommun. Nu erbjuds fysisk aktivitet, bakning, sång eller till och med golf. 

– Främst är det ju för att man behöver komma igång och få lite social samvaro när man bor hemma. De som kommer till oss på Ljuspunkten bor hemma tillsammans med en make eller maka eller ensamma, säger undersköterskan Carina Hagström.

Ljuspunkten har blivit en populär mötesplats. Att det blev just i Knäred som Laholm fick sin första dagverksamhet beror till största delen på att här fanns det utrymme. Men drivande bakom var också bland andra enhetschefen Leif Moberg och så här ser han på fördelarna med Ljuspunkten.

– Träffa varandra, komma iväg, man får rutiner, man äter ordentligt, mediciner i rätt tid och det fördröjer givetvis inflyttandet till särskilt boende för det gör det. Jag ser faktiskt bara fördelar, säger han.

Vad var anledningen till att ni drog igång det här?

– En orsak var att vi skaffade en demenssamordnare och vi startade ett demensteam tillsammans med henne. Och när vi började göra reklam för den gruppen började vi märka att det var ett otroligt uppdämt behov utifrån hemmen där man haft en anhörig som var demenssjuk, eller den demenssjuke själv sökte upp oss. Så det var en väldig anhopning ett tag men nu har vi hunnit ikapp, säger han.