Hanna: Varför får inte tjejer visa brösten?

Hanna Joxelius är en av dem som samlas i Malmö på söndag för att demonstrera mot att kvinnobröst inte tillåts på sociala medier.

Vad tycker du? Diskutera gärna här nedanför.

Varför får män visa sitt bröst, men inte kvinnor? Det undrar falkenbergaren Hanna Joxelius – som på söndag går i demonstrationen Free the nipple i Malmö.

Kampanjen Free the nipple startades i USA som en reaktion på att kvinnor inte får visa sina nakna bröst på samma sätt som män. Och på söndag är det demonstration i Malmö.

– Jag tycker att det är viktigt att våra bröst och bröstvårtor inte ska sexualiseras av någon, säger Hanna Joxelius.

Hon protesterar mot att kvinnliga bröstvårtor inte tillåts på sociala medier som Facebook.

– Våra kroppar bedöms efter yttre egenskaper från betraktaren, och vi tvångskönas ständigt i detta samhälle som håller hårt i ett binärt könssystem som exkluderar människor.

Vad brukar folk säga om Free the nipple?

– Det är vanligt att folk förminskar kampen om att bröst ska få vara fria. Men jag håller inte med om att det är en oviktig kamp då bröst ständigt objektifieras.

– Detta handlar om att ta tillbaka rätten över sin kropp. Detta hoppas jag kan bli verklighet, då den kvinnligt kodade kroppen fortsätter att förtryckas genom att den används för att bland annat sälja tjänster och föremål.