Lars El Hayek (S). Foto: M Ferhatovic SR Halland.
Lars El Hayek (S). Foto: M Ferhatovic SR Halland.

Halmstad allierar sig mot rasism

1:26 min

Halmstads kommun bör jobba ännu mer för att bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Så tycker Socialdemokraterna i kommunen.

S föreslår att staden går med i en europeisk koalition som heter ECCAR och som kämpar mot rasism. Lars El Hayek (S) var den som lämnade in motionen.

– Intoleransen har ökat och det har skett en förskjutning kring vad som är okej att kalla andra människor eller stämpla andra människor. Det har blivit på något sätt mer tolerant att gå ett steg längre. Hatet blir större, tycker Lars El Hayek vars motion snart ska tas upp inom kommunen.

ECCAR är ett nätverk där många europeiska städer ingår och har som syfte att tillsammans hitta idéer och sätt att bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Tanken är att utbyta erfarenheter mellan olika städer och på så sätt lära av varandra. Gruppen träffas några gånger om året. Malmö, Kalmar och Uppsala är exempel på svenska städer som sedan ett par år tillbaka är medlemmar av nätverket som bildats av FN:s organisation UNESCO.

– Halmstad kommun kommer vara aktiva inom organisationen om de går med, de kommer vara med och utveckla den och ta kunskaper från den. Sedan så är detta inte det enda man kan göra för att bekämpa rasism men det är ett steg i rätt riktning i arbetet mot rasism och diskriminering, säger Lars El Hayek (S).

– Hur tycker du att kommunen jobbar med dessa frågor idag?

– Kommunen gör sitt bästa men jag tycker att vi kan bli bättre på allt, säger Lars El Hayek (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista