Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

50 miljoner till höjda halländska lärarlöner

1:07 min

Regeringen vill höja statusen på läraryrket i ett försök att locka fler att söka sig till skolan. Detta bland annat genom höjda lärarlöner.

– Vi vill hjälpa kommunerna att se till att det blir reella löneökningar på det här området. Det är avgörande för att vi ska behålla de lärare vi har men också attrahera fler att bli lärare och vilja stanna i yrket, säger Jennie Nilsson, socialdemokratisk ordförande i riksdagens näringsutskott som presenterade regeringens budget i Halland idag.

Men konkret - vad gör den här budgeten för att jämna ut skillnader mellan skolorna i till exempel Laholm och Falkenberg?

– Den ger betydligt mer pengar till skolsektorn. Du får till exempel fler behöriga lärare att välja mellan, det blir ingen bristsituation där kommunerna försöker sno lärare från varandra till exempel. Den innebär att fler lärare stannar kvar och utvecklas i sitt yrke. Och sammantaget är det den första pusselbiten för att komma tillrätta med det här problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista