Spenshult sjukhus i Halmstads kommun. Foto: P4 Halland
Foto: P4 Halland

Farlig hållplats gör att Spenshult ännu står tomt

"Vi är ju rädda att det ska hända olyckor"
2:08 min

Trycket på asylplatser är större än på länge. Trots det står det nya asylboendet Spenshult, i Halmstads kommun, med 700 platser fortfarande tomt. En trafikfarlig situation vid en busshållplats på Nissastigen är orsaken till att asylboendet inte kan öppna.

Uppstarten av boendet har blivit försenad på grund av en trafikfara. De boende skulle nämligen behöva gå över Nissastigen för att komma till busshållplatsen.

Halmstads kommun kräver att Migrationsverket ska hitta en lösning innan de får bygga om och så småningom starta upp asylboendet, men det har myndigheten fortfarande inte gjort.

– Med så många människor på samma plats, som måste åka buss för att kunna ta sig fram och tillbaka, så är det ju en farlig överfart över vägen för att kunna ta sig till busshållplatsen. Jag tror att det är en 80-väg och vi är ju rädda att det ska hända olyckor, säger Ingegerd Persson, som är bygglovschef på Halmstads kommun.

Lösningar skulle kunna vara en tunnel, en gångbro eller sänkt hastighet, enligt Persson.

En annan lösning kan vara att Hallandstrafiken ändrar sina turer så att bussarna kör direkt till Spenshult. Men Daniel Modiggård som är planeringschef, säger att det är ett problem eftersom restiden då skulle bli tio minuter längre.

– En sådan här omväg, via Spenshult, skulle försämra så pass mycket för befintliga resenärer som åker kollektivt längs med sträckan idag, säger han.

Kravet på trafiksäkerhet har funnits med ända sedan i våras. Men Bo Johansson, som är enhetschef för Migrationsverket i södra Halland, säger att han trodde att de skulle hitta en enkel lösning och att bussturerna inte var ett problem.

Nu har Migrationsverket diskussioner med Hallandstrafiken, Trafikverket och kommunen. Men än så länge har alltså inget förslag presenterats. Nästa vecka hålls ett möte om frågan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".