Busshållplatsen vid Spenshult. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Busshållplatsen vid Spenshult. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Migrationsverket: Hallandstrafiken ljuger

"Det tar mig tre minuter att köra"
2:39 min

Det tar inte tio minuter för bussen att köra upp till Spenshult. När Hallandstrafiken påstår det för att slippa lägga om sina turer så att asylboendet i Spenshult kan öppna så ljuger de. Det hävdar Migrationsverkets enhetschef i södra Halland, Bo Johansson.

– Jag har varit där uppe och klockat tiden, det tar tre minuter exakt att köra upp och ner. Inte tio minuter, som Hallandstrafiken påstår, säger Bo Johansson.

I dagsläget kör bussen inte upp till det gamla sjukhuset, utan stannar vid en hållplats vid Nissastigen. Bo Johansson tycker det är konstigt att Hallandstrafiken anser att det är ett så stort problem att lägga om bussturerna.

– Och utifrån det är jag själv jätteöverraskad över att detta är ett problem för jag kan inte förstå att tre minuter kan vara ett så stort bekymmer på en sträcka mellan Halmstad och Hyltebruk, fortsätter Bo Johansson.

När P4 Hallands reportrar provkörde sträckan med personbil gick det ännu snabbare, 55 sekunder i vardera riktning. 

När P4 Halland når Daniel Modiggård, planeringschef på Hallandstrafiken, under fredagseftermiddagen justerar han tiden något. 

– Uttryckligen har det nämnts upp till tio minuter, möjligtvis ligger sanningen någonstans mittemellan. 

Men oavsett vad den faktiska tiden är menar han att det inte är en lösning att lägga om körsträckan för bussen.

– Vi pratar här om linje 400 som trafikerar mellan Halmstad och Hyltebruk, det är en av Hallands största pendlingsrelationer, en viktig sådan. Och kollektivtrafiken behöver blir mer konkurrenskraftig jämfört med valet av bil. Skulle bussen göra det här avviket så ser vi en kraftig försämring för befintliga resenärer. 

Men om det handlar om tre minuter, har ni frågat resenärerna om de skulle bry sig om tre minuter längre restid?

– Problematiken ligger i att den här linjen har ju anslutningar och vi kommer att missa viktiga anslutningar med exempelvis Öresundståg inne i Halmstad, menar Daniel Modiggård.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".