Gustav Skyggeson framför en välbalanserad åker. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Gustav Skyggeson framför en välbalanserad åker. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Halverat fosforöverskott - uthållig rådgivning och intresserade bönder

"Lika spännande som julafton att se hur man ligger till"
1:08 min

Arbetet med att minska jordbrukets läckage av fosfor har gett resultat. Nya resultat talar om en halvering, men fortsatt arbete behövs.

Lantbrukets projekt för att ge råd om hur läckage av kväve och fosfor kan minskas; Greppa Näringen, var tidigt igång i Halland efter den stora övergödningsdebatten på 80-talet. Nu visar siffrorna att fosforöverskottet har halverats på mjölkgårdar som deltagit i upprepade rådgivningsbesök.

Gustav Skyggesson, lantbrukare och under många är en förgrundsperson i Greppa Näringen-projektet i Halland, säger att nyckelordet varit uthållighet:

– Det är ett biologiskt system och det tar tid att göra förändringar där.

Att inte gödsla för mycket är inte bara en miljöfråga utan också en lönsamhetsfråga för lantbrukaren. Genom att använda ny teknik som till exempel CropSAT, ett projekt som finansieras av Greppa Näringen där satelliter fotografer åkrarna under maj och juni, och som ger underlag för hur traktorns kvävegivor ska doseras.

Behövs Greppa Näringen fortfarande?

– Ja det fyller en viktig funktion och jag skulle vilja se att fler gick med. Det här med stallgödselbalans och växtnäringsbalans, det är ju nästan lika spännande som julafton att se hur man ligger till! säger Gustav Skyggeson på Stenastorps gård i närheten av Vinbergs kyrkby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".