Nina Rung och Peter Svensson har startat initiativet Huskurage för att fler grannar ska våga ingripa.
1 av 2
Nina Rung och Peter Svensson har startat initiativet Huskurage för att fler grannar ska våga ingripa. Foto: Sveriges Radio.
Solveig Andersson, brottsoffersamordnare, möter mycket våld som skulle kunna förhindras.
2 av 2
Solveig Andersson, brottsoffersamordnare, säger att alla kan spela en roll för att bryta våldet. Foto: Sveriges Radio.

Grannsamverkan mot relationsvåld

"Det handlar om civilkurage"
3:59 min

Grannar skulle kunna göra mer för att stoppa våld i nära relationer.

Detta diskuterades i helgen på en konferens om grannsamverkan som polisen och Länsförsäkringar höll. Kontaktpersoner för grannsamverkansgrupperna, poliser och kommunrepresentanter lyssnade till flera föreläsningar om våld i nära relationer och hur man kan agera. Solveig Andersson, brottsoffersamordnare på polisen i Halland, var en av talarna.

– Det är väldigt viktigt att grannarna gör så mycket de kan. Jag har varit med om utredningar där våld har lett till dödsfall och där man efteråt berättar att jag visste, alla visste. Det är ett jättebra initiativ att grannarna ska se mer och höra mer, säger hon.

Mer än 15 000 hushåll i Halland ingår i någon typ av grannsamverkan. De skulle alltså kunna bli en större tillgång för att motverka våld i nära relationer. I länet rapporteras runt en sådan misshandel om dagen till polisen och mörkertalet är stort, säger Solveig Andersson.

Mycket handlar om att våga uppmärksamma våldet för och att störa, säger kriminologen Nina Rung som tillsammans med sin sambo Peter Svensson har startat initiativet Huskurage. Deras policy för hur grannar ska agera vid misstanke om våld sprids nu till flera fastighetsbolag och grannföreningar. I dag finns den i ett 20-tal kommuner.

– Det handlar om att ringa på, utgå från omsorg och säga att man hört ljud och undrar vad det är. Upplever man situationen som hotfull bör man ringa polisen och ha telefonen i handen när man går till grannen. Vågar man inte stå kvar är det bra att ändå ringa på och sedan gå. Att tillfälligt störa våldet kan rädda liv, säger hon.

Nina Rung tycker också att det är dags att det förebyggande arbetet mot våld i relationer kommer i gång på allvar. I dag finns det i princip bara Huskurage som en nerskriven metod.

– Vi har lätt för att skydda saker. Det grannsamverkansarbetet har funnits under lång tid och ingen tycker att det är märkligt. Nu måste vi komma till den punkt där vi agerar för att förhindra våld i nära relationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".