Hans Sidbäcks körkurser lockar både nya och erfarna kuskar.
1 av 2
Hans Sidbäcks körkurser lockar både nya och erfarna kuskar. Foto: Sveriges Radio.
Larmrapporter fick Ylva Aurell att hitta tillbaka till nordsvenska hästar.
2 av 2
Larmrapporter fick Ylva Aurell att hitta tillbaka till nordsvenska hästar. Foto: Sveriges Radio.

Ljusning för hotad hästras

3:37 min

Läget för den nordsvenska hästen börjar se lite ljusare ut. I fjol ökade antalet nyfödda föl och i Hallands intresseförening finns en försiktig optimism.

Christel Carlsson är ordförande för Föreningen Nordsvenska Hästen i Halland.

– Man ska inte ropa hej än, utan vi ska fortsätta att avla och utbilda våra hästar. Och det finns en marknad för det är en stor brist i dag på väl inkörda hästar, säger hon.

Nordsvensken är en av tre inhemska hästraser och den är framavlad för körning. År 2013 var antalet ston som betäcktes nere på bottennivåer och läget såg mycket mörkt ut. Men larmrapporterna väckte fick också nya medlemmar att söka sig till intresseföreningarna. I Halland har man ökat från 66 till 87 personer. I helgen hölls en körkurs med Hans Sidbäck för medlemmarna i södra Halland och dit kom både erfarna och nya kuskar.

– Vi har en nordsvensk brukshäst som är inkörd och vi vill gärna lära oss att köra. Vi vill använda hästen på gården, dra stockar från skogen och i jordbruket. Det finns mycket man kan göra med en häst, säger Anne van Hirtum som bor i Landeryd.

Ylva Aurell är också en av de nyare medlemmarna. Hon har lånat en häst till körkursen av Christel Carlsson.

– Jag kommer från en släkt där många hade småjordbruk och nordsvenska hästar. Så dök det här upp att hästrasen nästan höll på att dö ut och jag hade ett hästintresse som inte hade någonstans att ta vägen. Då gick jag med i föreningen, säger hon.

Inger Larsson är en av de mer erfarna kursdeltagarna. Hon har fem nordsvenska hästar.

– Man kan aldrig bli fullärd i körning. Det finns alltid lite små knep och grejer man kan lära sig av en sådan erfaren instruktör som Hans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista