Laila Al Zoghbi fick diplom för sin insats vid en brand på Linnehed i Halmstad
Laila Al Zoghbi fick diplom för sin insats vid en brand på Linnehed i Halmstad. Foto: Sveriges Radio.

Prisad för sin brandinsats

1:31 min

Laila Al Zoghbi är ny i sin grannsamverkansgrupp på Linnehed i Halmstad. Men när hon upptäckte en brand i lägenhetshuset var hon snabb att agera.

Berömvärt tycker bland andra polisen och Halmstad kommun. I helgen belönades hon och grannen Vanja Browall vid länets stora grannsamverkanskonferens.

– Det är jätteskönt! Men jag blir belönad för något som man bör göra, säger Laila Al Zoghbi.

Vad hände?

– Jag skulle tvätta och när jag öppnade dörren var det värsta molnet av grå rök. Den första tanke som slår mig är ring 112. När jag har dem på luren går jag ut och ser vindsdörren står öppen. Jag hör en smäll och det verkar som om den där uppe hör att någon kommer och pratar. Då vågar jag inte gå längre upp. Jag går ut där jag sett min kollega Vanja och säger att jag förlorat samtalet till SOS. Ring igen säger hon. Och jag hinner bara få henne på luren igen när vi hör att brandkåren är på väg och det blir släckt direkt.

Vad hade hänt om du inte märkt branden?

– Det vet jag inte. Det var två barn 13 och 14 år som hade eldat gräs och annonstidningar. På vinden har vi massvis med saker och ting och hade det börjat brinna där kunde det ha spridit sig. Och när detta hände glömde jag totalt att mina barn var hemma ensamma. Det är därför jag blev belönad, för att jag brydde mig om alla. Men alla är lika viktiga för mig och hade det börjat brinna och min lägenhet hade blivit med i branden så hade jag mist allt, säger Laila Al Zoghbi.

Hon och Vanja Browall fick diplom och blommor som tack som landshövding Lena Sommestad delade ut. I motiveringen står bland annat att deras ingripande gjorde att en större brand kunde förhindras och att de även kunde namnge misstänkta barn.

På konferensen belönades även Varbergs samverkansgrupper på Sörse, Håsten och Brunnsberg för sina trygghetsvandringar och sitt brottsförebyggande arbete. Laholmarna Thomas Bigert och Peter Bengtsson fick diplom för sitt arbete med att utveckla grannsamverkan och i Kungsbacka belönades Anita Stolpe för den gemenskap det brottsförebyggande arbete hon skapat i Kullavik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista