Ninna Gullberg, läkemedelsverket.
Ninna Gullberg, läkemedelsverket.

Sömnmedel inte godkända för barn

1:43 min

Barns ökade användning av sömnmedel med melatonin har fått Läkemedelsverket att agera. Det efter att ha fått oroliga signaler från vården.

Inget sådant preparat är utprovat och godkänt för barn och därför ordnade verket ett expertmöte för att ta fram riktlinjer. De blev klara i vintras och är annorlunda på så vis att man främst rekommenderar andra åtgärder än läkemedel. Ninna Gullberg, specialistläkare och utredare på Läkemedelsverket, ledde projektet.

– Rekommendationen är ju ovanlig för att komma från Läkemedelsverket för vi brukar bara behandla läkemedelsbehandling. Men just för att de här läkemedlen antingen har en del problem säkerhetsmässigt eller, som melatonin, inte är utvärderat av Läkemedelsverket, så gör det att man tycker att det är en problematisk användning. Därför har vi lyft icke-farmakologisk behandling och läkemedel är bara andrahandsbehandling, säger hon.

Att Läkemedelsverket går ut med rekommendationer som inte gäller läkemedel hör alltså inte till vanligheten, men i det här fallet är det befogat säger Ninna Gullberg. Åtgärder som att se över sovrutiner och sovmiljö bör alltid komma först.

Vid expertmötet kom man ändå fram till att i de fall där sömnmedel är befogat, är det melatonin som bör rekommenderas, bland annat eftersom det inte är beroendeframkallande.

– Om de andra åtgärderna inte hjälper så är det melatonin som har minst problem, tycker experterna.

Hur troligt är det att det kommer ett sådant sömnmedel testat för barn snart?

– Jag vet att det finns företag på Europanivå som tittar på melatonin till barn, men jag kan inte svara på hur lång tid det kommer ta att utveckla det.

Trots rekommendationerna fortsätter alltså sömnmedel till barn att öka, och i Halland mer än i riket i stort. För att bättre förstå ökningen ska Läkemedelsverket göra en större kartläggning.

– Vi vet inte exakt vilka barn det är som får det här. Det kan ju vara så att det huvudsakligen är barn som har underliggande sjukdomar och en väldigt liten andel friska barn som får det. Vi planerar under nästa år att tillsammans med Socialstyrelsen göra en studie på detta och då kanske få en förklaring till varför det ökar, säger Ninna Gullberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista