Konstnären Susanna Arwin har gjort en prototyp till en staty av kvinnan som slår en nynzist med sin handväska. Statyn bygger på en stillbild som togs av Hans Runesson i Växjö 1985. Foto: Daniel Ekerot/TT
Konstnären Susanna Arwin har gjort en prototyp till en staty av kvinnan som slår en nynzist med sin handväska. Statyn bygger på en stillbild som togs av Hans Runesson i Växjö 1985. Foto: Daniel Ekerot/TT

Omdebatterad staty ställs ut trots kritik

"För mig är det självklart"
2:01 min

Konstverket "Med handväskan som vapen" kommer att finnas till allmän beskådan för första gången på Borggården på Varbergs fästning från 21 november och ett par månader framåt trots motstånd från anhöriga till kvinnan som inspirerat till konstverket.

21 november är alltså första gången den omdebatterade statyn gjord av Susanna Arwin ställs ut.

– För mig är det självklart. Man kan alltid diskutera konst i offentlig miljö, men det är också en del av poängen. Det är en del av konstens betydelse, att väcka debatt, säger Maria Ericson, teaterchef på Teater Halland.

Statyn som inte ens är färdigställd har minst sagt väckt debatt. Växjö kommun hade tänkt att köpa in den, men sa till slut nej eftersom de ansåg att konstverket, en kvinna som slår med sin handväska, kunde uppfattas som våldsbejakande. Dessutom motsatte sig också anhöriga till kvinnan som inspirerat till konstverket planerna. Och nu har Varbergs kommun diskuterat om konstverket kan få en plats i det offentliga rummet i Varberg eftersom Varbergsprofilen Lasse Diding har köpt verket och planerar att skänka den till kommunen.

– Den är fin och vacker och den har ett stort symbolvärde så som den har blivit i debatten i samhället, säger Lasse Diding.

Även den här gången har motstånd väckts, det är sonen till kvinnan som ber kommunen att inte ta emot statyn om den erbjuds, han säger till P4 Halland att han inte vill att det görs politik av mamman. Och kommunen säger att åsikter från anhöriga väger tungt, men har inte fattat något beslut än.

Oavsett vad kommuner nu har beslutat och vad anhöriga till kvinnan anser om saken så kommer konstverket gjort av Susanna Arwin efter det kända fotografiet på en kvinna som slår med handväskan mot en nynazist i Växjö 1985 att ställas ut i offentlig miljö.

I samband med Varberg Calling for Peace kommer skulpturen tillsammans med annan konst ställas ut i ett par månader på Borrgården på Varbergs Fästning.

– Jag hoppas att det ska locka folk att komma dit, att titta på ett omdiskuterat konstverk och själva få tid att reflektera över vad de tycker om konstverket och om konst i offentlig miljö, säger Maria Ericson som aldrig har tvivlat över beslutet att ställa ut "Med handväskan som vapen".

– Det är redan fattat det beslutet. Den kommer att ställas ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".