Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Sveriges Radio
Driftschefen Fredrik Nilsson visar upp julmusten. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Driftschefen Fredrik Nilsson visar upp julmusten. Foto: Sveriges Radio

Julen har kommit till Halland

"Egentligen för tidigt men jag köper ändå"
2:09 min

Nu börjar julen – i alla fall om man ser till sortimentet i flera butiker.

Plastgranar, tomtar och renar har plockats fram i några av länets varuhus och i dag var det premiär för julmusten, bland annat på Ica Maxi Flygstaden i Halmstad. Fredrik Nilsson som är driftschef visar backarna på drickaavdelningen.

– Ja, här har vi julmusten. Vi fick fram den i dag och redan nu har det faktiskt börjat plockas i pallarna. Suget finns. Varje år blir man kanske förvånad som kund att det är så pass tidigt men det är inte tidigare för varje år. Vecka 40 brukar vi dra igång.

Första oktober, är det inte väl tidigt?

– Trots allt säljer vi lite julmust. Då finns det en efterfrågan som vi vill tillgodose, säger han.

Några kunder tittar både lite häpet och glatt på de uppställda flaskorna.

– Jag blev väldigt förvånad men dottern är mycket sugen på must så nu köper jag till henne. Egentligen är det för tidigt men hon älskar must, säger en kvinna.

Kunden Boris Bengtsson är mer restriktiv.

– Jag tycker att det är väl tidigt, man ska ha jul när det är jul. I början på december kan man börja med julmust och julsaker. Annars får barnen ta ut allt i förskott, säger han.

Några julmustflaskor ligger alltså inte i Boris Bengtssons kundvagn, denna premiärdag. Han köpte heller inga julsaker när han var på Gekås i Ullared senast. Där smögs julen igång redan för en dryg månad sedan och kommande veckor kommer den att trappas upp, berättar kundtjänst.

Även på exempelvis Rusta lyser nu plastgranar och renar med sin närvaro. Det får kunden Lina Olssons barn att ropa förtjust, men mamma är mer tveksam.

– Det känns lite tidigt, men det brukar ju vara så, det är samma sak varje år. I mitten på november tycker jag att man kan börja, säger hon.

Birgit Olsson håller med.

– Barnen tycker ju att det är roligt när de får se det, men de tänker inte som vi. Det kunde vänta till strax innan advent. Det förtar lite av stämningen annars och man är trött på julen innan det är dags, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".