En kundvagn med varor för andra. Foto: Sveriges Radio
Snart står kundvagnar med plats med varor för andra i flera kungsbackaaffärer. Foto: Sveriges Radio

Bra start för "Handla för andra" i Kungsbacka

"Det är fantastiskt att alla kan ha det på hemmaplan"
2:18 min

Konceptet "Handla för andra" har kommit till Kungsbacka. Numera finns en kundvagn i entrén till Hemköp Kullavik som fylls med varor som andra behöver, men som de inte har råd att köpa själva.

Vi tittar ner i vagnen där det ligger blöjor, couscous, tvättlappar och bindor ...

– Ja, det har varit succe i helgen. Vi fick tömma vagnen varannan timme för att den blev full hela tiden, säger Peter Sundberg som driver Hemköp i Kullavik.

Det här är den första halländska butiken som, sen i fredags, är igång med "Handla för andra"- konceptet. Ett koncept som spridit sig från Göteborg hit.

– Det blev mer än vad jag trodde. Alla tog till sig det med en gång. Det är ett litet sätt för alla att bidra, säger han.

Hur går det till?

– Man tar en lapp. Ett förslag på inköp av varor som behövs just nu, säger Peter Sundberg och visar den inköpslistan med varor som är bra att lägga i vagnen.

Det står bland annat hygienartiklar, mat, diskmedel och nappar på listan som författats av Pay it Forward Göteborg tillsammans med Svenska Kyrkan i Bergsjön.

Butiken samarbetar med Svenska Kyrkan här i Kullavik och Pay it Forward Göteborg, en ideell förening som samlar in bland annat kläder, torrvaror och hygienartiklar som av dem själva eller till exempel frivilligorganisationer eller diakoner delas ut till behövande som ensamstående, pensionärer eller som den grupp som får mest just nu, asylsökande.

Charlotte Karlsson är diakon i Kullavikskyrkan och den som såg till att kundvagnen hamnade just här.

– Det är en sån tydlig gärning att göra något för andra och vi vet ju att det är bra grejer som står på listan och uppdateras med vad det finns för behov. Det vet tillexempel att knäckebröd inte går så bra, men att bulgur går väldigt bra. Och jag tycker att det är så roligt att det är sån givarglädje, säger hon.

Snart kommer också kundvagnar med den blåa banderollen med det röda trycket Handla för Andra till Hemköp Särö och Pay it Forward Kungsbacka är på väg att kicka igång ett samarbete med Ica Maxi och Ica Kvantum i Kungsbacka.

– Det är fantastiskt att alla kan ha det här på hemmaplan, säger Charlotte Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".