Trädgårdsformgivaren Susan Hübel tycker att vi borde bli bättre på att uppskatta våra trädgårdar istället för att känna stress över alla "måsten". Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio
Trädgårdsformgivaren Susan Hübel tycker att vi borde bli bättre på att uppskatta våra trädgårdar istället för att känna stress över alla "måsten". Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio

Trädgårdsformgivaren: Det är magiskt i trädgården så här års

2:29 min

Susan Hübel lever sin dröm: att på heltid få ägna sig åt att formge trädgårdar och utemiljöer.

Susan Hübel hade aldrig drömt om att jobba med trädgård utan sökte till Munkagårdsskolan mest av en slump. Det visade sig bli ett lyckokast.
I 20 års tid har hon passionerat planterat och skapat nya miljöer med hjälp av växter. Idag jobbar hon som trädgårdsformgivare i sitt eget företag och på Zetas trädgård i Stockholm.

– Jag är besatt av att skapa vackra miljöer. Jag gör scener överallt - både inne och ute,  säger Susanne som beskriver sig själv som "en vild estet" och sin egen trädgård som en vild oas.

– Det får inte se för perfekt ut. Jag gillar att flytta runt på växter och att ändra om. Jag vill att det ska se ut som en blandning mellan natur och en anlagd trädgård. Och det ska bo djur i trädgården: humlor och bin, igelkottar och möss. Det tycker jag är trevligt.  

Susan Hübel älskar hösten och uppskattar även det som har vissnat.

– Det mesta i min trädgård har egentligen har blommat över, men det finns någon tjusning även i det. Det här förfallet tycker jag är magiskt. Jag älskar de här rabatterna som inte är så fina längre. 

 Hon uppmanar oss att njuta mer och att släppa alla krav.

– Jag tycker att man ska vara mer förlåtande i sin trädgård och med sig själv. Att man ska vara mer nöjd än missnöjd. Gå runt en stund i din trädgård och känn hur det doftar på hösten.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista