Mycket av modern släktforskning ger digitalt idag. Foto: Niclas Odengård/SR
Mycket av modern släktforskning ger digitalt idag. Foto: Niclas Odengård/SR
Publiknätverket

Inger lär Halland släktforska

"Det handlar om tid, tålamod och tur"
3:29 min

Det kräver tid, tålamod och tur. Men den som söker finner ofta när det gäller släktforskning. 

Det började 1998 när Inger Gärdfors från Laholm hittade en lapp med två namn på sin döde fars skrivbord. 

– De hette Viktor och Josefine och gällde gravvården för deras grav och jag var bara tvungen att ta reda på vilka dessa två var. Det visade sig vara min fars farföräldrar, berättar Inger. 

Sedan tog det ett par år men sedan 2008 släktforskar hon "på riktigt" och har tagit sig 300 år tillbaka i sin egen historia. Dessutom är hon ordförande i Hallands Släktforskarförening. 

– Jag skulle lätt kunna ta mig ännu längre men tiden räcker inte till. Dels håller jag många kurser och dels är det otroligt kul att ta reda på mycket runt omkring det jag hittar. Som syskon, hur man bodde, levde, vad man åt och så vidare, berättar Inger Gärdfors. 

Förr i tiden skrev prästen i de olika församlingarna mycket mer om varje individ och familj. Idag pågår ett omfattande arbete att fotografera dessa gamla dop-, födelse-, vigsel- och begravningsböcker vilket möjliggör att forska digitalt hemifrån.

– Det går att få fram otroligt mycket. Prästen skrev dessutom i husförhörslängderna för varje familj om det hade hänt något speciellt i familjen vilket ger mycket information. 

Inger Gärdfors säger sig aldrig varit speciellt intresserad av historia men sedan hon började med släktforskningen har intresset exploderat. 

– Jag hoppas fler provar på att släktforska, det skapar en större förståelse för den egna historien och ger så mycket tillbaka. Dessutom är det väldigt roligt, avslutar hon. 


Inger Gärdfors är med i vårt publiknätverk och hjälper oss göra bättre radio. Det kan du också göra - gå med du också! Klicka på länken nedan!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".