Hyltepolitikern Stina Isaksson (SD) hoppas på en bra lottning. Foto: Privat.
Hyltepolitikern Stina Isaksson (SD) hoppas på en bra lottning. Foto: Privat.

SD-politiker ska lottas in

"Jag hoppas det blir någon som vill sitta där"
2:11 min

Nu ska Sverigedemokraterna i Hylte få förstärkning och deras nya politiker ska lottas in. Det finns nämligen ingen självklar kandidat till den tomma ersättarplats som uppstått.

Länsstyrelsen kommer att lotta mellan tre personer. Ingen av dem stod uppsatt på SD:s förtryckta valsedel, utan deras namn skrevs till av dem som röstade.

Sverigedemokraterna är Hyltes tredje största parti med drygt elva procent av rösterna och fyra platser i kommunfullmäktige. På partiets valsedel stod bara fyra namn, så de två ersättarna blev personer som väljare skrivit till: Finn Dahl som fick två röster och Klas-Göran Alfredsson som var en av dem som fått en röst. Han lottades in.

Men nu behöver SD möblera om. Thomas Silfros som var ordinarie hoppade av och platsen gick till Finn Dahl, som hunnit bli politisk vilde. Dessutom har ersättaren Klas-Göran Alfredsson flaggat för att han kanske kommer att sluta av hälsoskäl, men det finns ingen officiell begäran än.

Rent tekniskt går ersättaren in för politikern Monica Grönroos så det är bara personer som skrivits till på valsedlar där hon stod som kan lottas in. Det ger tre namn:

Malin Hedenberg som säger till Radio Halland att hon troligen skulle ställa upp och ta platsen om det behövs, Jonas Ivarsson, som spontant tror det kan bli svårt att hinna med och helst ser att någon annan tar den samt en man som vill vara anonym och som skulle avböja av hälsoskäl.

Stina Isaksson som sitter som ordinarie för SD i Hylte håller tummarna inför lottningen.

– Jag hoppas att det blir någon som vill sitta där nu, så att vi får in en ny frisk fläkt. Att det inte blir fler som avsäger sig.

Ersättarna är viktiga. Vid senaste fullmäktige var det ingen som kunde hoppa in när en SD-plats behövde fyllas. Då företräddes väljarna av bara tre personer, varav en var en politisk vilde och de två partianslutna röstade olika. Jerzy Golowkin sa ja till ett kommunalt klimatkompensationskonto, det bestämdes på förmötet säger han till Radio Halland. Men Stina Isaksson röstade nej och har en annan bild.

– Jag kan bara svara för mig själv och jag röstade i enlighet med partilinjen.

Ni är tredje största parti, kan ni representera väljarna och kan ni fylla era platser?

– Ja det tror jag.

Men hon tror också att det kan vara lite knepigare för hennes parti.

– Det kan vara svårt just för SD att få folk att ställa upp för man är mer utsatt och bevakad av media, säger Stina Isaksson.


 Så utses SD:s ersättare – kan bli lång process

  • SD i Hylte har fyra mandat i fullmäktige och två ersättare.
  • De fyra namn som partiet nominerat stod förtryckta på partiets valsedel och i första hand röstade väljarna på dessa. Ytterligare tio personer fick röster när väljare skrev till deras namn på valdsedlar. En person fick två röster, övriga varsin.
  • Av de fyra förtryckta kandidaterna på valsedeln fick tre så många kryss att de valdes in på personröst. Ersättare utses inte till dem som valts på personröst, så rent tekniskt går ersättarna in för den fjärde, ledamoten Monica Grönroos, som valdes in på ”vanlig väg” via partiets nominering.
  • Det innebär att ersättarna måste ha skrivits till på en valsedel där Monica Grönroos namn stod. Det hade fem av de tio.
  • Finn Dahl som fått två röster fick första ersättarplatsen, den andra lottade länsstyrelsen ut.
  • När nu en ny ersättare behövs är tre namn kvar. Lottas någon fram som inte vill ta platsen ska den formellt avsäga sig i fullmäktige. Det innebär att det skulle kunna gå ett par fullmäktige innan ersättarplatsen är fylld.
  • De fem kandidaterna som inte skrevs till på rätt valsedel för att kunna gå in som ersättare, kan fortfarande lottas in som ordinarie om det skulle behövas.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".