Inger Elftorp på Byaregårdens brygghus utanför Veddige. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 2
Inger Elftorp på Byaregårdens brygghus utanför Veddige. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Ölflaskor på Byaregårdens Brygghus flaskhanterings- och kapsyleringsmaskin. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 2
Ölflaskor på Byaregårdens Brygghus flaskhanterings- och kapsyleringsmaskin. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Ölbryggare vill gå ihop för att klara frakten

1:41 min

Nu hoppas flera mikrobryggerier gå ihop för att ha råd att komma in i Systembolagets beställningssortiment.


I dag tvingas tillverkarna själva att betala transporten av varje flaska till Systembolagets varudepå i Örebro – något som blir mycket dyrt för de småskaliga bryggerierna i bland annat Halland. Inger Elftorp på Byaregårdens brygghus i Veddige tror att lösningen kan vara ett samarbete.

– Vi hoppas ju kunna gå ihop med andra hantverksbryggerier i närområdet så att vi kanske kan lösa gemensamma frakter till att börja med, säger hon.

I september 2014 ändrade Systembolaget villkoren för mikrobryggerierna. Förändringen lanserades som en satsning på närproducerat, men de halländska bryggarna ställde sig tveksamma.

Tidigare så erbjöd nämligen Systembolaget en logistiklösning till alla företag som var registrerade som lokala leverantörer med målet att främja hantverksmässig och småskalig tillverkning. Men med det nya upplägget får företagen betala för varje kolli, vilket riskerar att bli dyrt.

– Det innebär att om vi skulle finnas i hela Sverige eller i beställningssortimentet så måste vi själva stå för transporten till Örebro. Det blir väldigt dyrt för oss och vi tappar hela lönsamheten, kanske till och med går back, om vi skulle frakta dit upp. För det är inte stora volymer vi pratar om här, säger Inger Elftorp. 

Nyligen har Inger Elftorp pratat med företrädare från flera halländska mikrobryggerier, vilket hon hoppas kan lindra problemet.

– Förhoppningsvis att vi samordnar transporterna. Då blir det billigare och då kanske vi bestämmer oss för att komma in på beställningssortimentet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista