Ingrid Svensson och Birgitta Reenbom, skolsköterska respektive verksamhetschef inom skolhälsovården, råder alla föräldrar att regelbundet luskamma sina barn för att undvika löss. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Ingrid Svensson och Birgitta Reenbom, skolsköterska respektive verksamhetschef inom skolhälsovården,råder alla föräldrar att regelbundet luskamma sina barn för att undvika löss. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Så undviker du löss

4:58 min

Som vanligt så här års sprids just nu huvudlöss bland barn på förskolor och skolor runt om i Halmstad och i övriga landet.

Knappt hade höstterminen hunnit börja förrän lapparna om löss dök upp på många skolor, förskolor och fritidshem.

Lössen sprids genom närkontakt, huvud mot huvud, och har inte med hygien att göra. De är som mest aktiva under sommarhalvåret och när barnen sedan strålar samman i skola och barnomsorg sprids lössen snabbt.

- Men det är inte fler löss än vanligt och det är inte tal om någon lusepedimi, säger Birgitta Reenbom som är verksamhetschef för skolhälsovården på grundskolan i Halmstad.

Hennes viktigaste råd är att regelbundet luskamma sina barn, för att tidigt upptäcka eventuella löss eller ägg.

Hon tycker att det är synd att många verkar skämmas om familjen smittas av löss.

Kollegan Ingrid Svensson som är skolsköterska i Halmstad med drygt 30 års erfarenhet av yrket, har liksom Birgitta Reenbom sett barn och vuxna med alla sorters hår drabbas av löss.

- Lössen hoppar och flyger inte. De överlever oftast inte i hårborstar eller ridhjälmar utan behöver vara i hårbotten där de kan suga blod.
- Men för säkerhets skull ska man ändå undvika att låna varandras kammar, borstar och mössor, säger Ingrid Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista