Halmstads kommuns flagga.
Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.

Halmstad väljer att skydda sina asylboenden

1:58 min

Efter den senaste veckans bränder som startats i olika lokaler runt om i landet som ska bli asylboenden agerar nu Halmstads kommun.

Det som fått Halmstad att agera just nu är branden i Kungsbacka som enligt polisen verkar vara anlagd. Annika Vannerberg, ansvarig för integrationsarbete i Halmstads kommun.

– Här finns en beredskap för denna typ av händelser, det finns ingen hotbild mot Halmstad men vi är vaksamma.

Det kommer alltså bli en ökad bevakning på de asylboenden som finns?

– Ja, det måste det bli med tanke på de händelser som har hänt. Det är inte så många mil emellan och därför måste man vara försiktig när det handlar om att förebygga någon form av spridningseffekt. säger Annika Vannerberg.

På ett år har det rapporterats om ett tiotal försök till attacker och attacker mot olika flyktingboenden i landet. Den senaste i Vallda där en lokal som tillhörde Furulidsskolan brann upp i helgen. Den skulle bli ett asylboende och enligt polisen verkar branden varit anlagd. Det har fått Halmstads kommun att agera. Hur kommunens bevakning av asylboendena kommer se ut vill man inte gå ut med just nu.

– Exakt hur vi lägger upp det finns det en planering för, men jag vill inte gå in i detalj hur vi tänker där, säger Annika Vannerberg.

Är du orolig för att det som hände i Kungsbacka (Vallda) kan hända i Halmstad?

– Det vore dumt av mig att säga att det inte finns en oro, men jag upplever samtidigt att Halmstad har en positiv attityd till detta. Jag upplever också en otrolig tillmötesgående och hjälpsamhet bland Halmstads medborgare, säger Annika Vannerberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista